İş Hijyeni Laboratuvarı TS EN ISO/IEC 17025

A Tipi Muayene Kuruluşu TS EN ISO/IEC 17020

  • 0212 211 09 10
    info@prosafety.com.tr

  • Türkiye Geneli
    Türkiye Geneli

  • İşyeri Ortam Ölçümleri
    • Termal Konfor Ölçümü
    • Gürültü Ölçümü
    • Toz Ölçümü
    • Titreşim Ölçümü
    • Kimyasal (VOC) Ölçümü
    • Aydınlatma Ölçümü
    • Elektromanyetik Alan Ölçümü
  • Periyodik Kontrol / Muayene
    • Basınçlı Kaplar
    • Kaldırma ve İletme Ekipmanları
    • Tesisatlar
    • İş Makinaları
    • Makine ve Takımı/Tezgahı
    • Endüstriyel Raf ve Kapılar
  • HAKKIMIZDA
  • İletişim
  • MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ
    • Müşteri Memnuniyeti Formu
    • Teklif Talep Formu
    • Müşteri Öneri ve Şikayet Formu
  • BLOG

BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ

biyolojik risk etmenleri
  • By:Eren Aksoy
15 Ekim 2018

BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ

İş hayatında, çalışma koşullarında biyolojik risk etmenleri denildiğinde hemen aklımıza gelen, hücre kültürleri, mikroorganizmalar ve insan parazitleridir. Bunlar herhangi bir alerjiye, zehirlenmeye veya enfeksiyona neden olabilmektedirler.

Mikroorganizma:  Mikroskop altında incelenebilen canlı türlerini ifade etmek için kullanılır. Genel anlamıyla, canlı türlerinin genetik durumunu, hücresel haritasını, hücresel yapıda olmayan mikrobiyolojik durumunu belirtmektedir.

 

  • Biyolojik risk etmenleri altında kalma riski olan işçiler için, maruziyet süresi, düzeyi, türü belirlenir ve planlanır.
  • Risk değerlendirmesinin yenilenmesi düzenli olarak 2 yılda bir yapılır. Bu değerlendirme, bir değişiklik olduğunda ya da maruziyet koşullarının değiştiğinde uygulanır.
  • Biyolojik risk etmenleri ve risk değerlendirmesi zararlı bütün etkenlerin oluşturduğu durumlar ve tehlikeler göz önüne alınarak yapılır.
  • Yapılan değerlendirme sonucunda işçiler için risk taşıyan unsurların olduğu belirlenirse, işçilerin maruziyeti önlenir.

 

Çalışanların Maruz Kaldığı Bazı İş Türleri

 

  • Gıda üretilen fabrikalarda çalışma.
  • Tarımda çalışma.
  • Hayvanlarla veya hayvan kaynaklı ürünlerle çalışma.
  • Sağlık hizmetlerinin verildiği yerlerde, karantina dahil morglarda çalışma.
  • Atıkları yok eden fabrikalarda çalışma.
  • Kanalizasyon, arıtma tesislerindeki çalışma.
  • Veterinerlik, klinik ve teşhis laboratuvarlarındaki çalışma.

 

 

Biyolojik Risk Etmeninin Kişide Hastalığa Yol Açması Durumu ;

 

  • Bulaşma yollarına,
  • Hasta edecek etkenin hasta etme yetisinin yüksekliğine,
  • Çevresel etmenlere,
  • Konakçı olarak ifade edilen kişinin duyarlılığına, bağlıdır.

 Biyolojik Risk Etmenleri

Biyolojik Risk Etmenleri

Çalışanların Eğitilmesi Ve Bilgilendirilmesindeki Talimatlar

 

  • Olası sağlık riskleri.
  • Maruziyeti önlemek için alınacak önlemler.
  • Hijyen gerekleri.
  • Koruyucu donanım ve giysilerin kullanımı ve giyilmesi.
  • Bir olay oluştuğu durumlarda, oluşan olayların önlenmesi için çalışan personelin yapması gerektiği eylemler.

 

Sık Görülen Enfeksiyonlar Nelerdir ?

 

Bakteriyel Enfeksiyonlar : Menenjit, lejyoner hastalığı, boğmaca, difteri, tüberküloz, gastrointestinal sistem enfeksiyonları.

 

Viral Enfeksiyonlar:  Su çiçeği, hepatit-b, kabakulak, edinsel bağışıklık yetmezliği, herpes enfeksiyonları, kızamıkçık.

 

Enfeksiyona Karşı Genel Önlemler

 

  • Personel eğitiminin verilmesi
  • Uygun dezenfeksiyon ve yalıtım önlemlerinin alınması
  • Aşılanma
  • Periyodik taramaların yapılması
  • Epidemiyolojik sistem
  • Laboratuvar yapılanmasının işlevlerine uygun olması
  • Çalışırken gerekli önlemlerin alınmasının sağlanması.

 

Laboratuvarlarda Alınması Gereken Önemler Nelerdir ?

 

  • Laboratuvar ortamlarında yeme ve içmenin yasaklanması
  • Ağızla pipet kullanılmaması
  • Pipetle çalışılması durumunda baloncuk oluşturma durumuna dikkat edilmesi
  • Pipet yerine şırınga ve iğne kullanılmaması
  • Kullanılmakta olan enjektörlerin ve iğnelerin sağlam ve dar kaplara atılması
  • Serum veya örnek saklama dolabında genel yiyeceklerin olmaması
  • Ellerin sık sık yıkanması ve kullanılan önlüğün laboratuvarda bırakılması
  • Tüm biyolojik risk taşıyan işlerin, biyolojik güvenlik kabininde yapılması
  • Bütün kontamine materyalin atılmadan önce otoklavadan geçirilmesi
  • Öznelerin kullanılmadan önce soğutulmasıdır.
TÜRKAK ISO 17020 TÜRKAK ISO 17020
İSGÜM Yetki Belgesi
iletisim
  • İşyeri Ortam Ölçümleri
    • Termal Konfor Ölçümleri
    • Gürültü Ölçümleri
    • Toz Ölçümleri
    • Titreşim Ölçümleri
    • Kimyasal (VOC) Ölçümleri
    • Aydınlatma Ölçümleri
    • Elektromanyetik Alan Ölçümleri
  • Periyodik Kontrol / Muayene
    • Basınçlı Kaplar
    • Kaldırma ve İletme Ekipmanları
    • Tesisatlar
    • İş Makineleri
    • Makine ve Tezgahlar
    • Endüstriyel Raflar ve Kapılar
  • Müşteri İlişkileri
    • Müşteri Memnuniyeti Formu
    • Teklif Talep Formu
    • Müşteri Öneri ve Şikayet Formu
  • Blog

Prosafety Hijyen Ölçüm Test Analiz Laboratuvar Hizmetleri Ltd.Şti. MERSİS: 0733041285300017

İSGÜM Yetki Belge No: 171 | TÜRKAK TS EN ISO/IEC 17025: İş Hijyeni Laboratuvarı | TS EN ISO/IEC 17020: A Tipi Kontrol / Muayene Kuruluşu

Adres: Oruçreis Mah. Tekstilkent Sit. B-9 Blok No:10 AA/206 Esenler / İstanbul / Türkiye | Tel: 0212 211 09 10 | Mail: info@prosafety.com.tr

Hizmet Bölgeleri: İstanbul, Bursa, Gebze, İzmit, İzmir, Ankara, Balıkesir, Kocaeli, Muğla ve Antalya başta olmak üzere tüm Türkiye.

© Copyright 2021, Her hakkı saklıdır - Bu sitede yer alan tüm yazılı ve görsel içeriklerin izinsiz kullanımı ve paylaşımı kesinlikle yasaktır. İzinsiz kullanımda tüm yasal sorumluluğu kabul etmiş sayılırsınız.