İş Hijyeni Laboratuvarı TS EN ISO/IEC 17025

A Tipi Muayene Kuruluşu TS EN ISO/IEC 17020

  • 0212 211 09 10
    [email protected]

  • Türkiye Geneli
    Türkiye Geneli

  • İşyeri Ortam Ölçümleri
    • Termal Konfor Ölçümü
    • Gürültü Ölçümü
    • Toz Ölçümü
    • Titreşim Ölçümü
    • Kimyasal (VOC) Ölçümü
    • Aydınlatma Ölçümü
    • Elektromanyetik Alan Ölçümü
  • Periyodik Kontrol / Muayene
    • Basınçlı Kaplar
    • Kaldırma ve İletme Ekipmanları
    • Tesisatlar
    • İş Makinaları
    • Makine ve Tezgahlar
    • Endüstriyel Raf ve Kapılar
  • HAKKIMIZDA
  • İletişim
  • MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ
    • Müşteri Memnuniyeti Formu
    • Teklif Talep Formu
    • Müşteri Öneri ve Şikayet Formu
  • BLOG

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları ve Kullanım Alanları

chia tohumu
  • By:Eren Aksoy
27 Ağustos 2018

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları ve Kullanım Alanları

Chia tohumu orjinal ismi ile ”salviahispanica” tropikal iklimde yetişmektedir. Soyu nane familyasından gelmektedir. Vücuda mineral, vitamin, bir çok antioksidan, lifler, proteinler, omega 3 yağ asidi açısından kusursuz kaynak sağlamaktadır. Eski tarihlerde ise Aztek’ler, inka’lar ve Mayalar, chia tohumunu temel besin kaynakları olarak kullanmışlardır.

Chia Tohumu ve Faydaları

CHİA TOHUMUNUN FAYDALARI 

 

  • Chia tohumu bol miktarda omega 3 içerdiğinden dolayı yüksek kan basıncı ve kolestrol risklerini düşürmektedir.
  • Görme işlevlerinde ve beyinsel fonksiyonlarda önemli rol oynar.
  • Chia tohumu belli bir miktarda çinko içermektedir. Bu yüzden bağışıklık sistemini düzenler ve yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar.
  • Chia tohumu ıspanaktan 2,8 kat daha fazla demir içermektedir.
  • Merkezi sinir sistemi bozukluluklarının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Az süt tüketen kişiler için oldukça önemli bir kalsiyum kaynağıdır.
  • Chia tohumu gluten içermediği için çölyak hastaları için kullanımı oldukça uygun bir besindir.
  • Chia tohumunda kolestrol bulunmamaktadır ve sodyum içeriği oldukça azdır.

 

Chia tohumunun faydaları oldukça fazladır.

Chia tohumun 100 gramında ortama ; Protein (20,7 gr), Yağ (32,8 gr),  Lif (41,2 gr), Karbonhidrat ( 41,8 gr), Kalsiyum (714 mg), Demir (16,4 mg), Vitamin B1 (0,18 mg), Vitamin B2 (0,04 mg), Vitamin B3(613 mg), Ayrıca ; mangan, fosfor, potasyum ve magnezyum bulunmaktadır.

 

 

CHİA TOHUMU ÖZELLİKLERİ

  • Bu tohumunun en önemli özelliklerinden biri de hidrofilik yapıya sahip olmasıdır.
  • İçeriğinde bulundurduğu liflerden dolayı su eklenmesi durumunda jel kıvamına gelmektedir. Bu durumdan ötürü kişide tokluk hissi sağlar ve fazla kiloların verilmesinde yardımcı görevi görmektedir.
  • Kendi ağırlığının 12 katı kadar su çekebilme özelliğine sahiptir.
  • Vücudun sıvı elektrolit dengesinin düzende kalmasını sağlar.
  • Yüksek miktarda C, E ve K vitaminleri içerdiğinden dolayı bozulmadan uzun süre taze kalabilir.
  • Normal şartlar altında, oda sıcaklığında 5 sene saklanabilir.
  • Omega 3 yağ asitlerinin oksidasyonunu, içerdiği ‘cinnamic asit’ (organik asit) sayesinde önlemektedir.

 

CHİA TOHUMUNUN İÇERDİĞİ VİTAMİN VE MİNERALLER

 

  • Chia tohumu (335-860 mg\100gr) kalsiyum içermektedir.
  • Vücudun günlük alınması gereken magnezyum ve fosforun yaklaşık %15’ini sağlamaktadır.
  • Bol miktarda A, C ve E vitaminlerini barındırmaktadır.
  • Vejeteryanlar için, içerdiği vitamin değerleri açısından oldukça fazla tercih etmektedirler.

 

PROTEİN VE KALORİ AÇISINDAN CHİA TOHUMU

 

Chia tohumunun 1 tatlı kaşığında (14 gramında) 2 gr. protein ihva etmektedir ve 68 kcal bulunmaktadır. Günlük alınması gereken protein miktarının %5’ini sağlamaktadır. Vücut bu proteinleri sindirir ve tamamına yakınının kolayca emilimi sağlanır.  Bu sayede vücut gelişimi için gerekli olan vitamin ve minerallerin vücuda alınması sağlanır. Bu durumda vücudun gelişimi açısından oldukça önemli bir role sahiptir. Spor yapanlar içinse kas yenilenmesi açısından  önemli bir besin kaynağıdır.

  

Chia Tohumu Kullanımı

CHİA TOHUMU KULLANIMI

Genel olarak çiğ tüketilmektedir. Yoğurda, çorbaya, salataya direk olarak eklenip, kullanılabilmektedir. İçinde bulunduğu liflerden dolayı su içersinde bekletildiğinde, jel kıvamını almaktadır . Bundan sonraki aşamada ise chia pudingi hazırlanabilmektedir.

Okumak isteyenler için konu ile ilgili sağlık üzerine etkisi adı altında detaylı bir çalışma için tıklayabilirsiniz.

TÜRKAK ISO 17020 TÜRKAK ISO 17020
İSGÜM Yetki Belgesi
  • İşyeri Ortam Ölçümleri
    • Termal Konfor Ölçümleri
    • Gürültü Ölçümleri
    • Toz Ölçümleri
    • Titreşim Ölçümleri
    • Kimyasal (VOC) Ölçümleri
    • Aydınlatma Ölçümleri
    • Elektromanyetik Alan Ölçümleri
  • Periyodik Kontrol / Muayene
    • Basınçlı Kaplar
    • Kaldırma ve İletme Ekipmanları
    • Tesisatlar
    • İş Makineleri
    • Makine ve Tezgahlar
    • Endüstriyel Raflar ve Kapılar
  • Müşteri İlişkileri
    • Müşteri Memnuniyeti Formu
    • Teklif Talep Formu
    • Müşteri Öneri ve Şikayet Formu
  • Blog

Prosafety Hijyen Ölçüm Test Analiz Laboratuvar Hizmetleri Ltd.Şti. MERSİS: 0733041285300017

İSGÜM Yetki Belge No: 171 | TÜRKAK TS EN ISO/IEC 17025: İş Hijyeni Laboratuvarı | TS EN ISO/IEC 17020: A Tipi Kontrol / Muayene Kuruluşu

Adres: Oruçreis Mah. Tekstilkent Sit. B-9 Blok No:10 AA/206 Esenler / İstanbul / Türkiye | Tel: 0212 211 09 10 | Mail: [email protected]

Hizmet Bölgeleri: İstanbul, Bursa, Gebze, İzmit, İzmir, Ankara, Balıkesir, Kocaeli, Muğla ve Antalya başta olmak üzere tüm Türkiye.

© Copyright 2021, Her hakkı saklıdır - Bu sitede yer alan tüm yazılı ve görsel içeriklerin izinsiz kullanımı ve paylaşımı kesinlikle yasaktır. İzinsiz kullanımda tüm yasal sorumluluğu kabul etmiş sayılırsınız.