Duruş bozukluğu nedir? iskelet ve kas sistemini etkileyecek bazı hastalıklardan meydana geleceği gibi daha çocuk yaşlarda iken yanlış duruşlarda bulunma ve yanlış hareketleri yapmaktan kaynaklanmaktadır.
Duruş bozukluklarının en net belirtisi sırt ve bel ağrılarıdır ve duruş bozukluğu şunlara sebep olabilir:
- Omuz ve kol ağrılarına
- Bel ağrılarına
- Kas yorgunluklarına, kuvvetsizliklerine
- Kasların ve bağ dokuların gerilmesine
- Bacak ağrılarına, diz veya ayak bileği ağrılarına
- Sinir sıkışmalarına yol açabilir.
DURUŞ BOZUKLUKLARI NEDİR? NASIL DÜZELTİLİR?
Duruş bozukluğu nedir ve gidermesi için yapılması gerekenler aşağıda listelenmiştir.
Çalışma Ortamının Düzenlenmesi
Masa başında oturarak iş yapanlar için, oturma düzeni oldukça önemlidir. Bunun için;
- Masanın düzgün hizalanması
- Oturma koltuğunun vücut tipine uygun ve ergonomik olması
- İş pozisyonuna göre düzenlenmesi gerekmektedir.
Çocuklukta Spora Başlama
Duruş bozukluğu çocukluktan itibaren başlayan bir rahatsızlıktır. Bunun önlenmesi için çocukların ufak yaşlarda sporla ilgisinin oluşturulması gerekmektedir.
Yatış Pozisyonunu Düzeltme
Herkesin kendini rahat hissettiği bir uyku biçimi vardır fakat bu duruş bozukluğu yaratabilecek bir pozisyon da olabilir. Duruş bozukluğuna karşı en iyi yatış biçimi, sırt üstü ya da yan yatma biçimindedir. Bu pozisyonlarda uyumak duruş probleminizi çözmenize yardımcı olacaktır. Son zamanlarda uzmanların önerdiği uyku biçimi, anne karnındaki embiryonik şeklinde uyuyan bebek (cenin pozisyonu) biçimindedir.
Cenin Pozisyonu (Yetişkinlerde – Bebeklerde)
Bel ve Karın Kaslarını Güçlendirme
Çok fazla ağır kaldırmak iskelet sistemimize zarar verebilir. Düzenli egzersizlerle karın kaslarımızı güçlendirmek duruş bozukluğumuzu azaltmaya yardımcı olacaktır.
Fazla Kilo Almak
Karın bölgesinde fazla yağlanma olması, vücut düzenini bozacağından dolayı, kamburlaşmaya, sırt ve bel bölgesinde ağrılara neden olmaya, duruş bozukluğuna sebebiyet verebilir. Düzenli ve dikkatli beslenmek bu tip rahatsızlıkların oluşmasını azaltacaktır.
İş Yerinde Mola Egzersizleri Yapmak
- Çenemizi yere paralel duruma getirip, Gözler karşıya bakar vaziyette omuzlarınızı geriye alın, karnımızı içeriye çektikten sonra çenenizi geriye doğru hareket ettirin ve 5 saniye bekleyin.
- Kısa bir ara sonrasında boynunuzu önce sağa sonra sola yatırın, bir 5 saniye kadar bekledikten sonra boynunuzu önce sağa sonra sola çevirin. Aynı biçimde yaptığınız bütün hareketin sonunda kaslarınızın iyice esnemesi için 5 saniye bekleyin.
- Sandalyede dik durumda oturur vaziyette iki elinizi önde birleştirin. Önce öne doğru sonra arkaya doğru esneyin. Bu hareketi ayak uçlarınıza doğru eğilerek, ellerinizi yukarı kaldırarak tekrarlayın.
- Dizlerinizle ellerinizi tutup, oturma pozisyonunda dururken ellerinizle, dizlerinizi çekip bırakın.
- Belinizi geriye doğru esnetin. Aynı hareketi ayağa kalkarak tekrarlayın.
- Genel olarak 3-5 dakika egzersizleri yapın.
- Bu egzersizleri işinizin yoğunluğuna göre tekrar etmeniz faydalı olacaktır.
Skolyoz Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Skolyoz denilen duruş bozukluğu, omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen, ‘S’ şekilndeki eğrilik dir. Bu omurilikteki ‘S’ görünümü ve tersi şeklinde olabilmektedir. Normal ve sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında yukarıdan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer eğim halindedir. Bu hastalık doğuştan gelebildiği gibi ergenlik döneminde de ortaya çıkabilir, fakat erişkinlik döneminde olması bel ve sırt ağrıları, kalp ve akciğer fonksiyon bozukluklarını tetikliyor. Skolyoz tanısı ayakta çekilen tüm omurgayı içine alan röntgen bulguları ve hekimin klinik muayenesi ile belirlenir.