Elektrik Panosu Ölçümü, Periyodik Kontrolü, Muayenesi ve Raporlanması
Elektriğin kontrolünün ve güvenliğinin sağlanması, elektrik panoları, elektrik düzenlemesi için en önemli unsurdur. Elektriğe ihtiyaç duyan işletmelerde, evdeler, fabrikalarda vb. yerlerde elektriğin güvenli bir şekilde aktarılmasını, çalışmasını, tesisatın sabit bir yere bağlanması gibi işlemlerin kontrol edilmesini sağlayan birime elektrik panosu denilmektedir. Elektrik panosunun içinde ölçü aletleri, güç kontaktörleri, kondansatörler, kontrol rölesi, elektrik sigortası, şalterler gibi donanımlar bulunmaktadır.
Elektrik Panosu Muayenesi
Elektriksel düzenleme ile alakalı muayene hizmetlerinin temel amacı, patlama, yangın ve buna benzer risk oluşturacak durumların miliminize edilmesini sağlamaktır.
Elektrik panosu muayenesinde dikkate alınması gereken unsurlar:
- Elektrik panosunun görsel muayenesi
- fonksiyon testi
- Kaçak akım rölesi testi
- dolaylı dokunmaya karşı koruma
- Doğrudan dokunmaya karşı koruma
- Kısa devre dayanıklılığı,
- Termografik muayene ile kablolarda ısınma kontrolü yapılır.
Elektrik Panosu Raporlanması
Prosafety A TİPİ MUAYENE kuruluşu olmasından ötürü yaptığımız kontroller sonucu işyerinizi güvende kalmasını sağlar.
Elektrik Panosu Ölçümleri
Pano ölçümleri için birçok yöntem mevcuttur örnek olarak termografik olarak muayene yapılan bir elektrik panosunda ölçümler, termal kamera yardımıyla yapılmaktadır.
Elektrik panoları için rutin kontrollerin belirli zaman diliminde yapılması gerekmektedir. Kablo muayenesi bu kontrol tipine örnek verilebilir. Elektrik panolarının ömrünün uzun olması ve sağlıklı bir biçimde işlevini gerçekleştirebilmesi için tam bir ölçüm yapılması gerekmektedir.
Elektrik Panolarının Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan 6331 İSG kanununa göre en az yılda 1 kere elektrik pano muayenesinin yapılması gerekmektedir.
Elektrik panosu muayenesi;
- Elektrik İç Tesisleri
- Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği,
- Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği, TS EN 60079-14:2014 esas alınarak yapılmaktadır.
Prosafety Yetkili İş Sağlığı ve Güvenliği Laboratuvarı bünyesinde periyodik ölçümler, ortam ölçümleri, teknik ekipmanların periyodik ölçümleri yapılmakta olunup, yapılacak bu ölçümler, iş kazalarının minimuma indirilmesi ve iş güvenliğinin etkin bir biçimde sağlanmasına destek olmaktadır.
Prosafety yetkili iş sağlığı ve güvenliği laboratuvarı 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’’ gereğince kullanmış olduğunuz bütün elektrik panolarının, yeterliliğini, güvenilirliğini, yıllık periyodik bakımlarını, TS EN ISO/IEC 17020 standardına uygunluk içerisinde yapmaktadır.
Elektrik Panosu Çeşitleri Nelerdir?
- Ana Dağıtım Panosu Topraklama Ölçümü
- Alçak Gerilim Panosu Topraklama Ölçümü
- Kumanda Panosu Topraklama Ölçümü
- OG Pano Topraklama Ölçümü
- Elektrik Panosu Topraklama Ölçümü
- Kompanzasyon Panosu Topraklama Ölçümü
- Orta Gerilim Panosu Topraklama Ölçümü
- AG Pano Topraklama Ölçümü