Kalorifer Kazanları

Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrolü ve Muayenesi

Prosafety firmamız sizlere, profesyonel hizmet garantisi vererek, kalorifer kazanı testlerini, eksiklikleri, tehlikeleri ve uygunsuz durumları inceleyerek, siz değerli müşterilerimize kaliteli hizmet sunmaktadır.

Kalorifer Kazanı Nedir?

Kalorifer kazanları genel olarak dairelerde ve büyük fabrikalarda, kalorifer peteklerini ısıtmak için kullanılır. Yanıcı kimyasal maddeler kullanılarak, (doğal gaz, kömür, mazot vb.) kalorifer kazanının ısınması sağlanır, ısınan su ise kalorifer peteklerine gönderilerek, peteklerin ısınmasını sağlamaktadır.

Genleşme tankları, patlamalardan korunmak için binanın üst tarafına yerleştirilir. Kışın sürekli kullanılan kalorifer kazanlarının kontrolleri ve testleri zamanında yapılması da oldukça önemlidir.

Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrolleri

Prosafety iş sağlığı ve güvenliği laboratuvarımız ‘İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ”ne bağlı olarak periyodik kontrol ve muayene işlemlerini gerçekleştirmektedir. Yaptığımız kontroller uluslararası geçerliliğine sahip kontrollerdir.

Kalorifer kazanı periyodik kontrol yılda 1 kere yapılmaktadır.

Kalorifer Kazanı Kontrol Öncesinde Yapılması Gerekenler

  1. Kazan ısıtma yüzeyleri temizlenmelidir.
  2. Kazan üzerindeki bütün kaçaklar kesilmelidir
  3. Kazan vanaları kapatılmalıdır.
  4. kazanının tamamı su ile doldurulmalıdır.
  5. Kazan ön ve arka kapakları açılmalıdır.

Kalorifer Kazanı Kullanımı İçin Genel Bilgiler

  • Kazanın suyunu, kazanı yakmadan önce kontrol ediniz, su eksik ise, eksilen suyu normal seviyesine eşitleyiniz.
  • Olası bir patlama, yanma durumu için, kazanın yakınında kül bulundurunuz. Kaza durumunda külü, kömürün üzerine dökünüz.
  • Kazan hiçbir koşulda 90 derecenin üzerine çıkarılmamalıdır.
  • Kazanın sıcaklığını asla 90° derecenin üzerine çıkarmayınız.
  • Devir daim pompasını kesinlikle kapatmayınız.
  • Emniyet vanası borusunu hiçbir zaman tıkamayınız.
  • Kömürü asla ıslatmayınız veya ıslak ise kurutulmadan kullanmayınız, ıslanan kömür ortama metan gazı salarak, ciddi patlamalara neden olmaktadır. Bu durum binada yaşayan kişiler için hayati tehlike oluşturacaktır.
kalorifer-kazani-periyodik-kontrol
Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrolü

Eğer kalorifer kazanı 90 derecenin üzerine çıkarsa;

  • Kazanın kül kapağını kapatarak, kazana kül atınız.
  • Kalorifer kazanında damper kapağı mevcut ise kapağını açınız.
  • Kazanın içinde yanan kömürü kesinlikle su kullanmayınız. Su kullandığınız zaman, yoğunluk azalacağından dolayı, patlamaya, basınçtan dolayı da sızıntıya, kaçağa neden olabilir.

Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrol ve Muayenesi Kimler Tarafından Yapılmaktadır?

Kalorifer kazanı periyodik kontrol ve muayenesi makine yüksek mühendisleri, makine mühendisleri ve makine teknikerleri tarafından yapılmaktadır.