Karpal Tünel Sendromu (KTS), Karpal kanal yapısı, bilek seviyesiyesi ve hemen üstündeki bölümünde kalın bir band biçiminde örtülü bir yapıdan oluşur. Kanalın içerisinde parmaklarımızın hareketine yarayan median sinirler ve tendonlar yer alır. Median sinir, esas olarak parmakların (baş, işaret, orta ve yüzük) hissetmesini ve parmakları bazı hareketleri yapmasına yardımcı olur. Kanalın daralmasına sebep, median sinirin kanal içinde baskılaması ile sinirin işlevsel bozulmaları el – bilek hastalığını oluşturur.
Karpal Tünel Sendromu, karpal tüneldeki medyan sinirin hastalığı olarak nitelendirilir. Fizyopatolojisinde, karpal tünelden geçen medyan sinirin sıkışması olarak değerlendirilir.
Karpal Tünel Sendromu özellikle aşağıdaki işlerle ilişkilendirilir: Tekrarlayan el hareketleri, Ellerin doğal olmayan pozisyonlarda kalması, Sıkı kavrama, Avuç içinde mekanik stres, El kol vibrasyonu.
Belirtiler ve Bulgular
Bu hastalığın temel belirtisi başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının radial yarısında aralıklı uyuşmalardır. Genellikle bileklerimiz bükülü bir şekilde uyuduğumuz için uyuşmalar genellikle geceleri ortaya çıkar. Uyuşmalar, elin kıvrılmasını engelleyen el bilek ateli kullanımı ile rahatlatılır. Karpal Tünel Sendromu, tekrarlayan hareketler ve zorlamalar nedeniyle ortaya çıkar, etkilenme kümülatif olabilir. Karpal Tünel Sendromunun teşhisinde yararlı olabilecek testler verilmiştir.
Önlem
- El bilek ateli, bileğin nötr pozisyonda tutulmasına yardımcı olabilir.
- Uygun şekilde molalar vermek.
- İşleri çalışanlar arasında dönüşümlü olarak yaptırmak.
- Tekrarlayan baskılardan kaçınılması, uygulanan kuvveti azaltması ve kavrayışı gevşetmesi önerilir.
- Ergonomik açıdan doğru donanım kullanmak ör, iş tezgahları, araç ve gereçlerin ile çalışırken bileğini doğal bir pozisyonda tutmasını sağlayacak bir şekilde tasarlanmalıdır.
- Elleri sıcak tutulması ve basit egzersiz yardımıyla bilek eklemini ısıtarak sıcak tutmaya çalışmak veya esneklik çalışmalarının yapılması önerilir.
Karpal Tünel Sendromu Egzersizleri
Hastalık başladıktan sonra özellikle yapılması gereken egzersizler yoktur. Sendromunun oluşmasını engellemek için egzersizler yapılmalıdır.
Karpal Tünel Sendromu Egzersizleri – 1a. Bilekleri düz tutup, parmaklarınızı kendinize çekip bu şekilde 5 saniye tutun.
b. Bilekleri düz tutun, parmaklarınızı gevşetin ve dinlendirin.
c. Parmakları sıkıp, elinizi yumruk yapın.
d. Yumruğu aşağıya bükün,beşe kadar sayarak bekleyin.
e. Beşe kadar sayarak, bileklerinizi düz tutun, parmaklarınızı gevşetin.
f. Egzersizlerin tümü toplamda 10 kez uygulanır. Egzersizlerin bitiminde, kollar ve eller yanlarda dinlendirilerek sonlandırılır.