1- Kimyasal zehirlenmeye yol açma olasılığı, en düşük olan kimyasal maddeler katı olanlardır. Ancak katı kimyasal maddelerden bazıları yutulduğunda zehirlenmeye neden olabilir. Kimyasallar ve iş güvenliği konusunda, katı biçimdeki kimyasal maddelerin yutulmasını önlemek için kişisel hijyen önemlidir. Katılar kimyasal maddelerden bazıları solunabilen toksik tozlar veya buhar çıkartabilir. Bu maddeler için ve özellikle de bunları daha tehlikeli biçimlere dönüştürebilen iş süreçleri sırasında etkili kontrol önlemleri uygulanmalıdır.
2- Kimyasal maddenin fiziksel biçimi, bu maddenin vücudumuza nasıl girdiğine ve bir ölçüde de yaptığı tahribatı etkileyebilir.
3- Bazı sıvı kimyasallar solunabilen ve kimyasal maddenin türüne bağlı olarak çok toksik olabilen buharlar çıkarır. Sıvı kimyasallar cildinizden absorbe olabilir. Yanıklar veya sıçradığında gözde tahribata da yol açabilir. Absorbe olduğunda deriye zarar verebilir ve iç sağlık sorunlarına neden olabilir. Solunum ve deri maruziyeti olasılığını azaltmak için sıvı kimyasallarla yapılan çalışmalarda etkili kontrol önlemleri uygulanmalıdır.
4- İşverenlerin çoğu toksik kimyasallarla bağlantılı tehlikelerin bilincinde değildir ve kimyasal atıkların güvenli bir şekilde nasıl kurtulacağını bilmemektedir. Kimyasal tehlikeler konusunda işverenlerde eğitilmeye muhtaçtır.
5- Toksik kimyasal maddeler esas olarak katı, toz, sıvı, buhar ve gaz biçimindedir.
6- İşyerindeki kimyasal maddeleri evinizde ailenize bulaştırmamak için işyerini terk etmeden önce yıkanın/duş alın ve gerekiyorsa giysilerinizi değiştirin. Kirli giysilerinizi işyerinde bırakın. Eğer bunları evde yıkamak zorundaysanız, asla ailenin çamaşırları ile birlikte değil ayrı olarak yıkayın.
7- Bazı kimyasal maddeler normal ısıda gaz biçimindedir. Bununla birlikte sıva veya katı biçimdeki bazı kimyasallar ısıtıldığında gazlara dönüşür. Bazı gazların rengi veya keskin kokusu varken, bazı gazlar kokusuz ve renksizdi, (ve bunlar çok toksik olabilir) Gazlar solunabilir, bazı gazlar anında tahriş ederken, diğer gazların etkileri ancak sağlığınız ciddi biçimde zarar gördükten sonra fark edilir. Gazlar parlayıcı veya patlayıcı olabilir. İşçiler, gazların potansiyel olarak zararlı etkilerine karşı etkili kontrol önlemleriyle korunmalıdır.
8- Normal olarak toz biçiminde olan materyaller veya toz çıkaran iş süreçleri nedeniyle mesleki toza maruz kalabilirsiniz. Zararlı tozlarda esas tehlike bunların solunmasıdır. Vücudunuza giren tozlar çok çeşitli ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bazı koşullar altında patlayabilirler. Mesleki tozların “güvenli” düzeyde tutulması için etkili kontrol önlemleri uygulanmalıdır.
9- Buharları havada asılı kalan çok küçük sıvı damlacıklardır. Buharlar solunum yoluyla vücuda girebilir ve kimyasal maddenin çeşidi bağlı olarak, çok toksik olabilir. Bazı buharlar gözleri ve deriyi tahriş eder. Buharlar parlayıcı veya patlayıcıdırlar. İşçilerin sıvı, katı veya diğer biçimlerdeki kimyasal maddelerden çıkan buharlara maruz kalmasını önleyecek kontrol önlemleri uygulanmalıdır.
10- İşverenler kimyasal atıkları çoğu zaman çevreye boşaltmaktadır. Uygun olmayan biçimde atılan kimyasallar sonuçta içme suyunuza ve yiyeceklerinize karışabilir. Kimyasal atıklar yalnızca onaylanmış ve bakımlı atık boşaltma alanlarına boşaltılmalıdır.
Kimyasallar ve iş Güvenliği
- Kimyasal maddeler vücuda solunum, sindirim veya deri absorbsiyonu yoluyla girebilir.
- Toksik kimyasallar vücudun farklı kısımlarında akut, kronik ve sistemik nitelikte çeşitli zararlı etkilere yol açabilir.
- İşyerlerinde Kimyasallar ve iş Güvenliği konusunda çalışanlar için güvenli bir çalışma ortamı yaratmaya çalışması gereklidir.
- İşyerinde toksik maddelere maruz kalınması daha yüksek iş kazası oranlarına da sebep olabilir.
- Endüstriyel kimyasallar çalışanlar üzerindeki etkileri veya kimyasal maddenin fiziksel biçimi açısından tanımlanabilir.
- Çalışanlar endüstriyel kimyasallara farklı fizyolojik tepkiler gösterebilirler.
- Çalıştığınız maddeler hakkında bilgi edinmeniz, uygun kontrol önlemlerinin alındığından emin olmanız ve haklarınızı bilmek konusu önemlidir.
- Kimyasal bir maddenin toksik etkisinin türü çeşitli faktörlerce belirlenir. Kimyasal maddenin biçimi, Giriş yolu ve o kimyasal maddeye kişinin tepkisi bu faktörlerden bazılarıdır.