İş Hijyeni Laboratuvarı TS EN ISO/IEC 17025

A Tipi Muayene Kuruluşu TS EN ISO/IEC 17020

  • 0212 211 09 10
    info@prosafety.com.tr

  • Türkiye Geneli
    Türkiye Geneli

  • İşyeri Ortam Ölçümleri
    • Termal Konfor Ölçümü
    • Gürültü Ölçümü
    • Toz Ölçümü
    • Titreşim Ölçümü
    • Kimyasal (VOC) Ölçümü
    • Aydınlatma Ölçümü
    • Elektromanyetik Alan Ölçümü
  • Periyodik Kontrol / Muayene
    • Basınçlı Kaplar
    • Kaldırma ve İletme Ekipmanları
    • Tesisatlar
    • İş Makinaları
    • Makine ve Takımı/Tezgahı
    • Endüstriyel Raf ve Kapılar
  • HAKKIMIZDA
  • İletişim
  • MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ
    • Müşteri Memnuniyeti Formu
    • Teklif Talep Formu
    • Müşteri Öneri ve Şikayet Formu
  • BLOG

Legionella Bakterisi Nedir? | Lejyonella

Legionella-nedir
  • By:Eren Aksoy
9 Temmuz 2018

Legionella Bakterisi Nedir? | Lejyonella

Legionella‘nın ilk belirtisi 1947’de gözlemlenmiştir. Nedeni belli olmayan, ateşli bir hastanın kanı, bir kobaya enjekte edilmiş ve daha sonraki araştırmalar sonucunda da, bu mikroorga­nizmanın Legionella olduğu anlaşılmıştır.

1957 yılında Austin Minnesota’daki bir mezbahanın işçileri arasında bilinen ilk Lejyoner hastalığı vakası görülmüş. Lejyoner hastalığı, 1976 yılında, Phila-delphia’daki “Amerikan Lejyonerleri” toplantı­sına katılan üyelerin 181’inde görülmüş ve üyelerden 29’u hayatını kaybetmiştir.

1977 yılında , Hastalık Kontrol Merkezi Dr. Joseph Mc Dade, ölen bir hastanın akciğer otopsisinden Legionella bakterisinin keşfetmiştir.

Yeni keşfedilen bu bakteri türü, hiçbir bakteri grubuna uymadığından yeni bir familya grubu olarak isimlendirilmiştir:

Legio-nellaceae familyası;

Yeni bir cins olan: Legionella cinsi;

Yeni bir tür: pneumophila türü olarak sınıflandı­rılmıştır.

Bakteri, hem salgından etkilenen taraf durumuna, hem de akciğerde enfeksiyona neden olduğu için, Legionella pneumophila şeklinde adlandırılmıştır.

Günümüze dek Legionellaceae familyasında 44 çeşit tür bulunmuş olup, 21 türü insanlarda enfeksiyona yol açabildiği gözlemlenmiştir.

Legionella familyası üyeleri, sporsuz,  gram nega­tif, aerobik, genellikle kapsülsüz ve hareketli, görünümde bakterilerdir.

 

Legionella analizi
Legionella analizi

Legionella türlerinin, doğada hayatta kalabilmeleri ve çoğalıp üreyebilmeleri için, ortamda bazı mikroorganizmaların bulunması gerekmektedir.

 

Enfeksiyon Kaynakları 

Su dağıtım sistemleri, bakterinin en çok yayılım gösterdikleri yerlerden biridir. Yapılan bir çok farklı çalışmalarda bulunan belirtilerin has­tane ve su dağıtım sistemleri ile, toplumsal kaynaklı endüstriyel bölgeler ve yerleşim bölgelerindeki su kaynak­ları ile ilişkili olduğu gözlemlenmiştir.

 Legionella türlerinin en çok çok bulunduğu ve çoğaldıkları yerler :

  • Evaporatör ve nebulizörler,
  • Soğutma kuleleri,
  • Sıcak ve soğuk su sistemleri,
  • Su tankları,
  • Hastanelerdeki solunum terapi ekipmanları,
  • Sıcak su muslukları ve duş başlıkları ,
  • Termal banyolar, çamurlar ve kaplıcalar­dır.

 

Legionella Bakterisi insana nasıl bulaşır ?

 Bakteri 2 temel şekilde bulaşabilir.

1-) Bakteri ilk olarak üst solunum sistemine yerleşerek buradan da akciğer bölgesine ulaşmaktadır.

2-) Suyun partiküller halinde havada asılı kalması ve  bu bakterinin solunum yoluyla partüküller halinde vücuda alınmasıdır.

Su ile gerçekleşen her temas hastalığa sebep vermeyebilir ancak nefes alıp verirken ciğerlere çekilmesi etkin bir enfeksiyon olayına sebebiyet verebilir.

Legionella bakterisi normal bağışıklık sistemi olan insanların tümünde belirti göstermeyebilir. Vücut direnci düşük olan kişilerde yayılma etkisi daha fazladır.

Bu durumda sağlıklı beslenmeyen kişiler, yaşlılar ve sigara kullanan kişiler daha çok risk altındadır ve ilerleme durumuna göre bu hastalık ölümlere yol açabilmektedir.

 

Hastalığın belirtileri

Hastalığın belirtileri, 2 ile 12 gün içerisinde etkilerini göstermeye başlıyor. genel olarak halsizlik, Ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, iştahsızlık gibi etkiler gözlemleniyor ancak başlangıç olarak çoğunlukla ilk belirti öksürük oluyor. Öksürük başlangıçta kuru ve hafifken, daha  sonrasında kanlı balgam şeklinde görülebiliyor.

Bakteri üremesini durdurmak için bakterilerin üreyebileceği, sürekli oluşabileceği ortamların belirlenmesi ve belirlenen ortamların uygun şekilde dezenfekte edilmesi oldukça önemli bir unsurdur.

 

Eğer enfeksiyon durumu oluştuğu saptanırsa;

  • Bakım ve dezenfeksiyon için su 70 derecenin üzerinde ısıtılmalı,
  • Duş başlıkları, Musluklar, basınçlı sıcak su ile 30 dakika boyunca yıkanıp, bölge bakteriden arındırılmalı
  • Kullanılan sistemlerin dezenfeksiyonu genel olarak yapılmalıdır.
  • Genel olarak alınan önlemler dışında yapılacak olan rutin kontroller de önem arz etmektedir.

Kaynak: Lejyoner Hastalığı Yönetmeliği

 

TÜRKAK ISO 17020 TÜRKAK ISO 17020
İSGÜM Yetki Belgesi
iletisim
  • İşyeri Ortam Ölçümleri
    • Termal Konfor Ölçümleri
    • Gürültü Ölçümleri
    • Toz Ölçümleri
    • Titreşim Ölçümleri
    • Kimyasal (VOC) Ölçümleri
    • Aydınlatma Ölçümleri
    • Elektromanyetik Alan Ölçümleri
  • Periyodik Kontrol / Muayene
    • Basınçlı Kaplar
    • Kaldırma ve İletme Ekipmanları
    • Tesisatlar
    • İş Makineleri
    • Makine ve Tezgahlar
    • Endüstriyel Raflar ve Kapılar
  • Müşteri İlişkileri
    • Müşteri Memnuniyeti Formu
    • Teklif Talep Formu
    • Müşteri Öneri ve Şikayet Formu
  • Blog

Prosafety Hijyen Ölçüm Test Analiz Laboratuvar Hizmetleri Ltd.Şti. MERSİS: 0733041285300017

İSGÜM Yetki Belge No: 171 | TÜRKAK TS EN ISO/IEC 17025: İş Hijyeni Laboratuvarı | TS EN ISO/IEC 17020: A Tipi Kontrol / Muayene Kuruluşu

Adres: Oruçreis Mah. Tekstilkent Sit. B-9 Blok No:10 AA/206 Esenler / İstanbul / Türkiye | Tel: 0212 211 09 10 | Mail: info@prosafety.com.tr

Hizmet Bölgeleri: İstanbul, Bursa, Gebze, İzmit, İzmir, Ankara, Balıkesir, Kocaeli, Muğla ve Antalya başta olmak üzere tüm Türkiye.

© Copyright 2021, Her hakkı saklıdır - Bu sitede yer alan tüm yazılı ve görsel içeriklerin izinsiz kullanımı ve paylaşımı kesinlikle yasaktır. İzinsiz kullanımda tüm yasal sorumluluğu kabul etmiş sayılırsınız.