İş Hijyeni Laboratuvarı TS EN ISO/IEC 17025

A Tipi Muayene Kuruluşu TS EN ISO/IEC 17020

  • 0212 211 09 10
    info@prosafety.com.tr

  • Türkiye Geneli
    Türkiye Geneli

  • İşyeri Ortam Ölçümleri
    • Termal Konfor Ölçümü
    • Gürültü Ölçümü
    • Toz Ölçümü
    • Titreşim Ölçümü
    • Kimyasal (VOC) Ölçümü
    • Aydınlatma Ölçümü
    • Elektromanyetik Alan Ölçümü
  • Periyodik Kontrol / Muayene
    • Basınçlı Kaplar
    • Kaldırma ve İletme Ekipmanları
    • Tesisatlar
    • İş Makinaları
    • Makine ve Takımı/Tezgahı
    • Endüstriyel Raf ve Kapılar
  • HAKKIMIZDA
  • İletişim
  • MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ
    • Müşteri Memnuniyeti Formu
    • Teklif Talep Formu
    • Müşteri Öneri ve Şikayet Formu
  • BLOG

PREBİYOTİK NEDİR ?

Prebiyotik-Sinbiyotik
  • By:Eren Aksoy
4 Eylül 2018

PREBİYOTİK NEDİR ?

Prebiyotik : Bazı bakteri ve bakteri gruplarının (dost bakteriler) üst üst gastrointestinal sistemde sindirime uğramadan kalın bağırsakta bulunma durumunda olan besin maddelerine denilmektedir.

 

  • Barsaklarda yararlı mikroorganizmaların çoğalma durumunu aktive ederek , barsakların sağlığını pozitif yönde etkileyen ince, barsaklarda sindirim yapmayan ürünlerdir.
  • Bifidobacteria, Eubacteria, Lactobacilli gibi belirli bakterilerin çoğalmasını uyarırlar.
  • Barsaklardaki ‘flora aktivitesi’ ortamını yaratmasından dolayı, zararlı patojenlerin çoğalması uygun olmayan hale getirilir.

 

Prebiyotikler

  • Frukto-oligosakkaritler (FOS)
  • İnulin
  • Galakto-sakkaritler
  • Laktuloz
  • Laktilol

 

Bu prebiyotikler, gastrointestinal merkezdeki dijestif enzimlere ve mide asidine karşı direnç gösterdiklerinden dolayı absorbsiyon olmadan ve hidrolize durumuna gelmeden kalın barsağa gelirler. Burada ise metabolizbik bozulmaya uğrayıp, CO2, Metan gazı, yağ asitleri ve H2 oluşur.

 

Prebiyotiklerin Sağlığımız Üzerindeki Olumlu Etkileri Nelerdir ?

 

Bilimsel araştırmalar sonucunda hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde ve bu deneylerin sonuçlarına göre, oligofruktoz, gluko-oligosakkarit, inülin ve galakto-oligosakkaritlerin vücutta özellikle de magnezyum ve kalsiyum emilimini artırdığı gözlemlenmiştir . Bu sonuçların insanlar için genellenmesinde dikkatli olunmalıdır. İnsanlar için vücutta kalsiyum emiliminde artış olduğu bilinmektedir. Fakat, magnezyum çinko ve demir emilimi üzerindeki etkileri çerçevesinde genel çalışmalar yapılmamıştır. İnsanlarda alınması gereken miktarlarına yoğunluklarına göre farklılıklar gözlemlenmiştir. Günde ortalama 4-10g fruktooligosakkarit alındığında bifidojenik etki göstermektedir.

 

Prebiyotiğin Günlük Alınması Gereken Besin Değeri 

  • 1 adet orta boy muz
  • 1 porsiyon pırasa yemeği
  • 1orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak, günlük prebiyotik gereksinimini karşılamaktadır.
  • Çocuklarda günlük alınması önerilen en az miktar 5 gr’dır.

 

 

Sindirim Sisteminin Temel Fonksiyonları Nelerdir ?

  1. Yaşama devam edilebilmesi için alınması gereken besin maddelerinin sindirimini sağlamak
  2. Emilebilecek durumda olan besinlerin, maddelerin, su ve elektrolitlerin emilimini sağlamak.
  3. virüs, bakteri , maya , parazit, mantar, ve vücuda alınmış bazı toksinler gibi zararlı olanların barsak bariyerini aşmasını engellemek.
  4. Barsakta biriken dışkının dışarıya atılmasını sağlamak.

 

 

Normal Barsak Florasının Başlıca Görevleri Nelerdir?

 

Metabolik; Sindirime uğramamış atık materyalin fermantasyonu ve pütrefaksiyonu.

 

Trofik etki; Epitelyal hücre proliferasiyonu ve diferansiyasyonu.

 

Protektif etki; Mukozada bariyer oluşturarak patojen mikroorganizmaların istilasına mani olmak, mikropların kolonize olmalarına fırsat ve ortam bırakmamak.

 

Mukoza Hücrelerinin Gereksinimini Sağlamak;

Kolon epitelinin enerji kaynağı olan polisakkaritlerin bakteriyel metabolizbik reaksiyonu sonucunda açığa çıkmış ve kolona ulaşmıştır.

 

probiyotik_ve_prebiyotik_gidalar
Probiyotik ve Prebiyotik Gıdalar

  

Sinbiyotik (Synbiotic) Nedir?

Probiyotik ve prebiyotikleri birlikte bulunduran ürünlere ‘sinbiyotik’ denilmektedir.

 

Örneğin; Probiyotik + Prebiyotik :

 Bifidobacterium + Frukto-oligosakkaritler

Lactobasiller + Lactilol

Bifidobacterium + Galakto-oligosakkaritler

TÜRKAK ISO 17020 TÜRKAK ISO 17020
İSGÜM Yetki Belgesi
iletisim
  • İşyeri Ortam Ölçümleri
    • Termal Konfor Ölçümleri
    • Gürültü Ölçümleri
    • Toz Ölçümleri
    • Titreşim Ölçümleri
    • Kimyasal (VOC) Ölçümleri
    • Aydınlatma Ölçümleri
    • Elektromanyetik Alan Ölçümleri
  • Periyodik Kontrol / Muayene
    • Basınçlı Kaplar
    • Kaldırma ve İletme Ekipmanları
    • Tesisatlar
    • İş Makineleri
    • Makine ve Tezgahlar
    • Endüstriyel Raflar ve Kapılar
  • Müşteri İlişkileri
    • Müşteri Memnuniyeti Formu
    • Teklif Talep Formu
    • Müşteri Öneri ve Şikayet Formu
  • Blog

Prosafety Hijyen Ölçüm Test Analiz Laboratuvar Hizmetleri Ltd.Şti. MERSİS: 0733041285300017

İSGÜM Yetki Belge No: 171 | TÜRKAK TS EN ISO/IEC 17025: İş Hijyeni Laboratuvarı | TS EN ISO/IEC 17020: A Tipi Kontrol / Muayene Kuruluşu

Adres: Oruçreis Mah. Tekstilkent Sit. B-9 Blok No:10 AA/206 Esenler / İstanbul / Türkiye | Tel: 0212 211 09 10 | Mail: info@prosafety.com.tr

Hizmet Bölgeleri: İstanbul, Bursa, Gebze, İzmit, İzmir, Ankara, Balıkesir, Kocaeli, Muğla ve Antalya başta olmak üzere tüm Türkiye.

© Copyright 2021, Her hakkı saklıdır - Bu sitede yer alan tüm yazılı ve görsel içeriklerin izinsiz kullanımı ve paylaşımı kesinlikle yasaktır. İzinsiz kullanımda tüm yasal sorumluluğu kabul etmiş sayılırsınız.