Tokalaşmak hem kalıcı bir izlenim bırakacak hem de muhatabınızın sizi hatırlamasını sağlayacak bir etkendir. İnandırıcılığın daha da arttırılmasını sağlamak ve etkili bir iletişim gerçekleştirmek için aşağıdaki noktalara dikkat etmek hem gündelik yaşamda hem de iş hayatında fayda sağlayabilecektir.
Tokalaşmanın Püf Noktaları
– El sıkışırken (tokalaşmak) doğrudan muhatabınızın gözlerinin içine bakın ve ona gülümseyin.
– Biriyle tanışırken ve ona elinizi uzatırken ayağa kalkmayı ihmal etmeyin.
– Gerektiği zaman tokalaşmak için sağ elinizin sürekli serbest olduğundan emin olun.
– Muhatabınızın avuç içi ve parmaklarıyla sizinkilerin temas etmesini sağlayın. Satış elemanlarıyla gerçekleştirilen aramada müşterilerin bu tür bir temas olmadığında karşıdaki kişinin bir şeyler sakladığı izlenimine kapıldığını göstermektedir.
– Elinizi uzatırken yan durmasına dikkat edin. Bir kişi elini avuç içi yukarı dönük şekilde uzatırsa bu, bir alçak gönüllülük hareketi olarak algılanmalıdır.
Tokalaşmak için elin içi aşağıya dönük oluyorsa veya aşağıya doğru çevrildiğinde üstünlük algısı oluşturulmaya çalışıldığı düşünülmektedir. El yanlamasına uzatıldığında ise eşitlik ve güven mesajı verilmektedir.
– Sizinle tanıştığıma çok memnun oldum’ gibi ifadeler kullanmadan önce biraz konuşmak daha uygun olacaktır.
– Muhatabınızın elini normal olarak tutuğunuz süreden biraz daha fazla tutmak dikkati üzerinizde toplamak ve daha samimi olunduğunu gösterme imkanı sağlayabilecektir.
– Tokalaşmak için kişinin yanından ayrılırken yere değil onun yüzüne doğru hafifçe tebessüm ederek bakın. Yere doğru bakmak lüzumsuz tevazu göstermek şeklinde algılanabilmektedir.
Gündelik yaşamda çeşitli davetlere katılırız veya işimizle ilgili toplantı ve kokteyllerde bulunmamız gerekebilir. Benzer ortamlarda bireyler küçük gruplar içerisinde (üç veya daha fazla kişiden oluşan) belli bir konu üzerinde konuşmaktadır. Çoğu zaman bu grupların içerisinde bir kişi ilginin merkezinde yer almaktadır. Bu durumda başkalarının ilgi gösterdiği odak noktasındaki kişiyi anlamak için ayak uçlarının yönüne bakmak gerekebilir.
Duruş Şekilleri ve Anlamları
1. Kabul eden – dışlayan duruş
2. Yüz yüze veya paralel duruş
3. Uyumlu – uyumsuz duruş
Kabul eden veya dışlayan duruş biçimi bir gurubun kişi veya kişilere karşı takındığı tavrı tanımlamaktadır.
Yüz yüze duruş biçimi taraflar arasında bir etkileşim olduğunu göstermektedir.
Uyumlu ve uyumsuz duruş biçimi grup üyelerinin birbirini taklit edebilme yeteneklerini ifade etmektedir.